Jak zaparzyć idealną filiżankę kawy ziarnistej bez ekspresu?

Sztuka parzenia dobrej kawy to wiedza, w którą można się naprawdę głęboko zanurzyć. Większość entuzjastów małej czarnej będzie miała niezliczone porady, wskazówki i zasady, jak zaparzyć kubek idealnej kawy.

Jednak dla większości osób pijących kawę wystarczą proste porady. Oto Twój przewodnik, jak znacznie poprawić smak porannej kawy.

Kup kawę dobrej jakości

Jeśli chodzi o to, jak zrobić kawę, pierwszą rzeczą, o której należy wspomnieć, jest jakość kawy. Ziarna używane do parzenia są podstawową. W sklepach można znaleźć wiele różnych rodzajów ziaren kawy, więc jest z czego wybierać. Cena może być orientacyjna.

Nie jest tak, że najtańsza kawa jest najgorsza, z drugiej strony niekoniecznie najdroższa kawa jest absolutnie najlepsza. Ostateczne doświadczenie będzie zależeć od preferencji smakowych, które są bardzo indywidualne.

Warto kupować całe ziarna kawy i mielić je w domu. Należy pamiętać o prawidłowym przechowywaniu zmielonej kawy. Nie może zostawać w zbyt jasnym i zbyt ciepłym miejscu. Pozostawienie otwartej torebki również znacznie pogorszy smak i sprawi, że będzie mniej aromatyczny. Zamknięty, hermetyczny pojemnik zapewni, że kawa zachowa swój smak.

Różne opcje parzenia kawy

Trzeba przyznać, że znacznie łatwiej zaparzyć kawę, jeśli masz dostęp do przyjaznego i funkcjonalnego ekspresu do kawy. Ale zrobienie dobrej kawy w domu bez skomplikowanej maszyny jest możliwe. Istnieje kilka sposobów na zrobienie kawy bez ekspresu. Jedna metoda obejmuje zaparzacz tłokowy i gorącą wodę z czajnika.

Aby zaparzyć kawę w zaparzaczu, wymagana jest kawa ziarnista grubomielona. Następnie:

  • Odważ kawę. Zazwyczaj na 250 ml wody potrzeba około 16-18 gramów kawy.
  • Wsyp kawę do dzbanka z tłokiem.
  • Wlej gorącą wodę do tłoka i mieszaj łyżką, aż brązowa piana na powierzchni odparuje. 
  • Pozostaw kawę na 4-5 minut.
  • Następnie naciskasz tłok i kawa jest już gotowa.

Nie posiadasz zaparzacza z filtrem? Żaden problem. Kawę można zrobić za pomocą filtru, filtry papierowe świeżo mielonych ziaren kawy i gorącej wody. Kawę przygotowujemy w następujący sposób:

  • Wsyp zmielone ziarna na filtr umieszczony nad dzbankiem do kawy.
  • Ostrożnie zalej kawę gorącą wodą.
  • Po chwili dzbanek napełni się kawą.
  • Jeśli nie posiadasz filtra papierowego, można skorzystać z ręczników papierowych. Wystarczy złożyć go dwukrotnie, aby przybrał kształt pasujący do filtra.

Smacznego!