Wegańskie Boże Narodzenie

Wegańskie Boże Narodzenie

Liczba osób, które wykluczają ze swojego menu nie tylko mięso, ale także wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego z roku na rok rośnie. Weganie oczywiście nie robią wyjątku w Boże Narodzenie i chcą spędzić święta w duchu vege. Jak przygotować wegańskie menu? Mamy kilka podpowiedzi. Zachęcamy do lektury!

Wegańskie menu

Przygotowanie wegańskiego menu wcale nie jest takie trudne, większośc produktów dostaniemy w standordowym markecie. Z łatwością więc przygotujemy wegańskie zamienniki tradycyjnych wigilijnych dań, przystawki, smaczne zupy, dania główne czy desery ‒ wszystkie te dania przygotowujemy bez mięsa, jajek, miodu i innych produktów odzwierzęcych.

Wegańskie dania na wigilię

Zupa grzybowa

Któż z nas nie lubi zup, zwłaszcza, gdy za oknem jest dość chłodno. Jak przygotować wegańską grzybową? Podpowiadamy!

Składniki:

  • 200 g grzybów suszonych
  • 5 litrów wody
  • 2 cebule
  • włoszczyzna
  • 2-3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju lub masła
  • sól i pieprz

Wykonanie

  1. Grzyby zalewamy 2 litrami gorącej wody i odstawiamy na noc.
  2. Obieramy i włoszczyznę, cebulę kroimy na pół i wszystko podsmażamy na suchej patelni na wolnym ogniu.
  3. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy, wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5h.
  4. Warzywa można wyjąć.
  5. Do garnka wlewamy na grzybowy wywar.
  6. Na koniec doprawiamy do smaku.
    Gotowe!

Inną propozycją wege zupy na wigilie mogą być zupa rybna bądź barszcz czerwony.

Wegańska ryba po grecku

Składniki:

  • 4 liście suszonych wodorostów nori
  • 1 seler
  • majeranek
  • pieprz

Farsz:

  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 małe cebule
  • liście laurowe
  • koncentrat pomidorowy – 300 g
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Obranego selera kroimy na centymetrowe kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości
  2. Marchewkę i pietruszkę trzemy na średnich oczkach, cebulę kroimy w kosteczkę
  3. Warzywa wrzucamy na patelnię i dusimy na wolnym ogniu, dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.
  4. Kawałki selera przyprawiamy po obu stronach
  5. Arkusze nori potnij tniemy w taki sposób, aby łatwo było owinąć kawałki selera. Kawałki wodorostów moczymy w wodzie, a następnie owijamy nimi kawałki selera.
  6. Kawałki selera układamy z naczyniu żaroodpornym i zalewamy farszem.
  7. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut.

Wegańskie Brownie z dynią

Składniki:

  • 115 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • szklanka puree z dyni
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki mleka roslinnego
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody

Wykonanie

  1. Mieszamy proszek do pieczenia, mąkę i sodę
  2. W drugiej misce mieszamy pure z dyni, rozpuszczony olej kokosowy, mleko kokosowe, siemię lniane, dodajemy trochę gorącej wody.
  3. Mieszamy zawartość obu misek i wlewamy do formy.
  4. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-490 minut.

Przygotowujemy polewę z cukru pudru oraz z oleju kokosowego.

Gotowe!

Wegańskie menu wigilijne

Z myślą o wszystkich weganach przygotowaliśmy specjalne menu wigilijne:

  1. Przystawki: pęczotto z grzybami i ciecierzycą, boczniaki z cebulą, sałatka jarzynowa , pasztet z burakami i ostrym sosem.
  2. Zupy: wegańska grzybowa, wegańska kwaśnica, barszcz z żurawiną
  3. Dania główne: wegańska ryba po grecku, kapusta z grochem, wege pierogi z kapustą i grzybami, pieczeń z soczewicy, gołąbki z soczewicą, łazanki z kapustą, pierogi z dynią.
  4. Deser: makowiec, ciasto marchewkowe, pierniczki imbirowe,sernik z mąki kokosowej.

Podsumowanie

Przygotowanie wegańskich świąt wcale nie jest trudnym zadaniem. Wegańska ryba po grecku, pieczeń z ciecierzycy, pasztet z pieczarek, vegańskie browni ‒ gwarantujemy, ze będzie nie tylko zdrowo, ale też bardzo smacznie.