Kawa ziarnista – co trzeba wiedzieć?

Poniektórzy twierdzą, iż kawa ziarnista ma prawie nadprzyrodzone wartości. Jest to ponieważ zastrzyk dawki sił oraz odpowiedniego nastawienia. Kawa ma znakomite wartości pobudzające dzięki dużej ilości kofeiny. Trunek ten ma też pozostałe ważne substancje, takie jak m.in. przeciwutleniacze, jakie mają możliwość obrony organizmu przed mechanizmami oksydacji. Należałoby wiedzieć też, iż picie kawy ma dobry wpływ na psychikę człowieka.

Na co należałoby zwrócić uwagę przy doborze kawy

Nabywając kawę należałoby zwrócić uwagę na kraj pochodzenia. Klimat, w jakim kawa jest uprawiana, ma ogromny wpływ na jej smak oraz zapach. Dobierając kawę zwracajmy też uwagę na certyfikaty występujące na pudełku. Dobór naturalnej kawy zmniejsza niekorzystny wpływ na środowisko. Pamiętajmy również o tym, iż własne codzienne zakupy wspierają inwestorów, więc w wypadku kawy tak istotne jest, aby jej ziarna wychodziły z niewielkich upraw, jakie troszczą się o zatrudnionych oraz planetę.

Jak kawa działa na mózg oraz układ nerwowy?

Mnóstwo naukowych publikacji mówi o dobrym wpływie kawy na układ nerwowy oraz umysł. Dokładne doświadczenia badaczy wskazują, iż kawa pozwoli zachować jasność mózgu u osób starszych oraz dobrze działa na działanie mózgu. By kawa dobrze działała na własny układ nerwowy, ilość kawy jaką spożywamy nie może być ani za mała ani za duża. Co oznacza “ani za mała ani za duża”? Szczególnie skuteczne dla układu nerwowego jest picie od 3-4 filiżanek kawy dziennie. Mówiąc o zbawiennym wpływie nie mamy na myśli tylko wspierania koncentracji oraz pamięci i pracy umysłowej.

Kawa w społeczeństwie

Mnóstwo osób nie zdaje sobie z tego sprawy, jednak kawa jest nieodłączną częścią własnej kultury, będąc charakterystycznym rytuałem. Fakt, iż spożywa się ją w najrozmaitszych formach oraz miejscach, zacząwszy od swego mieszkania, przez pracę, skończywszy na bankietach oraz zebraniach handlowych, powoduje, iż kawa jest narzędziem komunikacji interpersonalnej. Stanowi ponieważ powód do spotkania oraz wymiany opinii między osobami, jakie pragną pomiędzy sobą rozpocząć nić zrozumienia.

kawa, zdrowie, kofeina

Jak zaparzyć idealną filiżankę kawy ziarnistej bez ekspresu?

Sztuka parzenia dobrej kawy to wiedza, w którą można się naprawdę głęboko zanurzyć. Większość entuzjastów małej czarnej będzie miała niezliczone porady, wskazówki i zasady, jak zaparzyć kubek idealnej kawy.

Jednak dla większości osób pijących kawę wystarczą proste porady. Oto Twój przewodnik, jak znacznie poprawić smak porannej kawy.

Kup kawę dobrej jakości

Jeśli chodzi o to, jak zrobić kawę, pierwszą rzeczą, o której należy wspomnieć, jest jakość kawy. Ziarna używane do parzenia są podstawową. W sklepach można znaleźć wiele różnych rodzajów ziaren kawy, więc jest z czego wybierać. Cena może być orientacyjna.

Nie jest tak, że najtańsza kawa jest najgorsza, z drugiej strony niekoniecznie najdroższa kawa jest absolutnie najlepsza. Ostateczne doświadczenie będzie zależeć od preferencji smakowych, które są bardzo indywidualne.

Warto kupować całe ziarna kawy i mielić je w domu. Należy pamiętać o prawidłowym przechowywaniu zmielonej kawy. Nie może zostawać w zbyt jasnym i zbyt ciepłym miejscu. Pozostawienie otwartej torebki również znacznie pogorszy smak i sprawi, że będzie mniej aromatyczny. Zamknięty, hermetyczny pojemnik zapewni, że kawa zachowa swój smak.

Różne opcje parzenia kawy

Trzeba przyznać, że znacznie łatwiej zaparzyć kawę, jeśli masz dostęp do przyjaznego i funkcjonalnego ekspresu do kawy. Ale zrobienie dobrej kawy w domu bez skomplikowanej maszyny jest możliwe. Istnieje kilka sposobów na zrobienie kawy bez ekspresu. Jedna metoda obejmuje zaparzacz tłokowy i gorącą wodę z czajnika.

Aby zaparzyć kawę w zaparzaczu, wymagana jest Kawa ziarnista pomysł na prezent grubomielona. Następnie:

  • Odważ kawę. Zazwyczaj na 250 ml wody potrzeba około 16-18 gramów kawy.
  • Wsyp kawę do dzbanka z tłokiem.
  • Wlej gorącą wodę do tłoka i mieszaj łyżką, aż brązowa piana na powierzchni odparuje. 
  • Pozostaw kawę na 4-5 minut.
  • Następnie naciskasz tłok i kawa jest już gotowa.

Nie posiadasz zaparzacza z filtrem? Żaden problem. Kawę można zrobić za pomocą filtru, filtry papierowe świeżo mielonych ziaren kawy i gorącej wody. Kawę przygotowujemy w następujący sposób:

  • Wsyp zmielone ziarna na filtr umieszczony nad dzbankiem do kawy.
  • Ostrożnie zalej kawę gorącą wodą.
  • Po chwili dzbanek napełni się kawą.
  • Jeśli nie posiadasz filtra papierowego, można skorzystać z ręczników papierowych. Wystarczy złożyć go dwukrotnie, aby przybrał kształt pasujący do filtra.

Smacznego!

Ciekawe zastosowania kawy ziarnistej

Zapewne znasz delikatny smak i orzeźwiające działanie kawy. Ale te małe, brązowe ziarna mogą być wykorzystane także w inny sposób. 

Może nie wszyscy wiedzą, że kawa to owoc. Ziarna kawy to pestki owoców w jagodach kawy. Jagody kawowe są zielone, gdy są niedojrzałe i czerwone, gdy są dojrzałe. Zbierane są jagody, których miąższ jest osuszany. Następnie ziarna są prażone przed użyciem.

Istnieje ponad 60 rodzajów kawy. Kawa ziarnista pomysł na prezent Arabika jest najłagodniejsza i stanowi 70-75% światowej produkcji kawy. Ponadto istnieje odmiana Robusta, która stanowi 20-30% światowej produkcji kawy i jest często stosowana w kawie rozpuszczalnej ze względu na mocniejszy smak.

Zapach kawy

Wiele osób uwielbia zapach świeżo parzonej kawy. Ziarna kawy po zmieleniu i parzeniu można używać jako odświeżacza, aby w pomieszczeniu zawsze unosił się aromat kawy. Jeśli masz problemy z niezbyt przyjemnie pachnącą lodówką, użyj fusów kawy, aby zneutralizować zapachy.

Wystarczy postawić miseczkę fusów w lodówce na kilka dni, aby wszystkie nieprzyjemne zapachy zniknęły. 

Po długim dniu wydaje się, że zapach butów nosi piętno dnia pracy – pozbądź się tego za pomocą fusów z kawy. Znajdź starą skarpetkę, napełnij ją wysuszoną fusami z kawy i włóż do butów do następnego ranka. Cały nieprzyjemny zapach powinien zniknąć.

Oczyszczająca kawa

Fusów z kawy można użyć jako środka czyszczącego. Uporczywe osady np. w zlewie kuchennym można usunąć fusami z kawy. Ziarnista konsystencja fusów kawy stanowi formę środka do szorowania, który tanio i w zrównoważony sposób zapewnia błyszczącą, czystą powierzchnię.

Jeśli pracowałeś z produktami spożywczymi, takimi jak ryby, cebula lub czosnek, które zazwyczaj pozostawiają swój zapach na dłoniach, to warto wyszorować ręce fusami po kawie. Zneutralizują one zapach i usuną uporczywe zabrudzenia. Ziarnista tekstura fusów działa złuszczająco, pozostawiając dłonie przyjemnie miękkie.

Naturalny kompost 

Fusy z kawy zawierają azot, który jest ważnym składnikiem odżywczym dla roślin. Mogą one  być stosowane przy uprawie ekologicznych owoców i warzyw.  Jako składnik kompostu, rozpoczynają one proces kompostowania i jednocześnie pomagają usunąć nieprzyjemny zapach.

Naturalny kosmetyk

Fusy z kawy mają piękny efekt złuszczający, który usuwa martwe komórki naskórka i pozostawia olejki z ziaren kawy na skórze. Taki kawowy peeling zapewnia cudownie miękką skórę. Pamiętaj tylko o dokładnym spłukaniu wodą.